Přejít na hlavní obsah

Stanoviště tučňáků na pevnině

Tučňáci jsou úžasní ptáci, kteří žijí převážně na pevninách jižní polokoule. Na světě existuje asi 18 druhů tučňáků. Pro každý druh jsou charakteristické vlastnosti stanovišť a hnízdění.

Největší počet druhů tučňáků lze nalézt v Antarktidě. Je to nejchladnější pevnina na zemi, kde teploty často klesají pod -40 stupňů. Právě zde žijí druhy tučňáků císařských a adelaidských. Tučňáci císařští jsou největšími členy své rodiny, kteří jsou schopni snášet extrémní podmínky a dokonce přežít antarktickou zimu.

Tučňáci žijí také na pevninách Jižní Ameriky a Afriky. V Jižní Americe se můžete setkat s druhy tučňáků, jako jsou magellani, Gentu a jihoameričtí tučňáci. Tučňák magellanský je jedním z nejběžnějších druhů tučňáků, který žije na jižním pobřeží Jižní Ameriky. Tučňáci Gentu lze nalézt na Falklandských ostrovech a dalších ostrovech poblíž Jižní Ameriky. Jihoameričtí tučňáci žijí v Chile a peruánské oblasti.

Afriku lze označit za neobvyklé stanoviště tučňáků. V Namibii a Jihoafrické republice se můžete setkat s africkým druhem tučňáka – africkým tučňákem, známým také jako tučňák Jihoafrický. Jsou to jediní tučňáci, kteří žijí tak blízko rovníku. Díky tomu mají jedinečné adaptace na život v horkém prostředí, které je odlišují od jiných druhů tučňáků.

Antarktida

Populace tučňáků v Antarktidě zahrnuje různé druhy, jako jsou tučňáci císařští, Adélie, Gentu atd. Tučňáci císařští jsou největšími zástupci tučňáků na světě a obývají převážně pobřeží Antarktidy. Tito ptáci mají jedinečný vzhled a mají specifické chování, což je činí obzvláště zajímavými pro průzkumníky a turisty.

Adélie patří k nejpočetnějším druhům tučňáků v Antarktidě. Žijí na severu kontinentu a jsou známí svou plaveckou schopností a rychlostí pohybu. Adéla je také známá svou schopností stavět a udržovat hnízda a chovat a vychovávat potomky.

Gentu je jiný druh tučňáků, který barví život v Antarktidě. Tito ptáci mají charakteristický rys-bílý neobvyklý pruh na hlavě, který doplňuje černé peří. Gentu jsou také známí svým chováním a zábavnými činy, které jim dodávají zvláštní kouzlo.

Všechny druhy tučňáků v Antarktidě ušly dlouhou evoluční cestu a přizpůsobily se extrémním studeným podmínkám. Mají úžasné plavecké dovednosti, schopnost potlačit strach z predátorů a najít potravu. Rostoucí vliv člověka na Antarktidu však ohrožuje život tučňáků a jejich přirozených stanovišť.

Afrika

Druh tučňákaStanoviště
Tučňák JižníJižní Afrika, Namibie
Tučňák těstovinovýNamibie, Jihoafrická republika, Angola
Tučňák KrálovskýJAR
Tučňák žlutohnědýNamibie

K tučňákům africkým patří i tučňák těstovinový, který žije na pobřeží Namibie, Jihoafrické republiky a Angoly. Své jméno získal pro své speciální peří, které připomíná těstoviny. Dalším druhem tučňáků přítomným v Africe je tučňák Královský. Žije pouze na pobřeží Jižní Afriky.

Také v Africe můžete potkat tučňáka žlutohnědého, který žije v Namibii. Své jméno získal díky jasnému žlutému proužku na hrudi. Společně tyto druhy tučňáků vytvářejí jedinečnou atmosféru a doplňují rozmanitost afrického živočišného světa.

Jižní Amerika

Tučňák magellanský žije podél západního pobřeží Jižní Ameriky, od Chile po Argentinu. Raději žijí na pobřeží a na holých skalách, kde si staví hnízda a vychovávají potomky. Tito tučňáci vycházejí na pevninu pouze během hnízdění a zimního období, zbytek svého životního cyklu tráví ve vodě.

Dalším druhem tučňáků, který žije v Jižní Americe, je tučňák galapágový. Žijí na Galapágách, které patří Ekvádoru. Tučňák galapágský je jedním z nejmenších druhů tučňáků a ve srovnání s jinými druhy má kulatější tvar těla.

Jižní Amerika poskytuje tučňákům jedinečné stanoviště se svou jedinečnou biologickou rozmanitostí a chladnými oceánskými proudy. To však také vede k určitým problémům pro tučňáky, jako je změna klimatu a znečištění životního prostředí.

Ochrana a ochrana stanovišť tučňáků v Jižní Americe jsou důležitými úkoly pro zachování těchto úžasných tvorů a jejich bohatého ekosystému.

Austrálie

Jednou z nejoblíbenějších kolonií tučňáků v Austrálii je kolonie tučňáků Filipových, která se nachází na Phillip Islandu ve státě Victoria. Můžete zde pozorovat obrovské množství těchto roztomilých ptáků, kteří se vracejí ke svým hnízdům po dlouhém dni při lovu na moři.

Další zajímavá kolonie tučňáků se nachází na ostrově Kanguru v Jižní Austrálii. Toto místo je jedinečné nejen díky populaci tučňáků, ale také úžasnou krajinou a malebnými plážemi, které tento ostrov zdobí.

Návštěva kolonií tučňáků v Austrálii je nezapomenutelným zážitkem pro všechny milovníky divoké zvěře. Pozorování tučňáků v jejich přirozeném prostředí umožňuje pochopit, jak jsou tito ptáci jedineční a úžasní.

Nový Zéland

Tučňáci nacházejí útulná zákoutí pro stanoviště na pobřeží Nového Zélandu. Raději žijí v oblastech s mírným klimatem, kde mají dostatek potravy. Někteří tučňáci si staví hnízda ve skalách, zatímco jiní si vybírají místa pod keři nebo v hustých houštinách.

Odborníci upozorňují, že Nový Zéland je domovem několika druhů tučňáků. Jedním z nich je tučňák žlutohnědý nebo muati-hiouru (jak jej místní nazývají v maorštině). Tento druh tučňáka je nejvzácnějším a nejvíce chráněným druhem na Novém Zélandu. Druhým druhem je tučňák trpasličí, který žije na ostrovech Fiordalenda a Stewart. Na Filipově ostrově jsou k vidění i tučňáci modrookí.

Při návštěvě Nového Zélandu mají turisté možnost sledovat život tučňáků návštěvou speciálních hřišť a rezervací. Je zajímavé poznamenat, že existují cestovní kanceláře, které nabízejí jedinečnou příležitost přespat v blízkosti stanovišť tučňáků a sledovat jejich každodenní život.

Oceánie

V Oceánii je asi 20 druhů tučňáků, kteří žijí na různých ostrovech a atolech.

Nejznámějším druhem tučňáků v Oceánii je tučňák filipínský (eudyptula minor).

NázevStanoviště
Tučňák filipínskýFilipíny
Tučňák zlatýNový Zéland
Tučňák KrálovskýNový Zéland
Tučňák koloniálníNorfolk Island, Nový Zéland
Tučňák sardinskýFidži
Tučňák Adéla (císařský)Jižní Austrálie, Nový Zéland
Tučňák galiapágskýGalapágy

Všechny tyto druhy tučňáků jsou chráněny a jsou předmětem zkoumání biologů a ochránců přírody.

Evropa

Jedním z druhů tučňáků vyskytujících se v Evropě je tučňák malý nebo tučňák Královský (eudyptula minor). Tento druh žije na jihu Austrálie a Nového Zélandu, stejně jako na některých souostrovích v tichém a Indickém oceánu. V Evropě lze malé tučňáky nalézt na ostrovech falklandského souostroví, které se nacházejí v jižním Atlantském oceánu a patří do Velké Británie.

Dalším druhem tučňáků vyskytujícím se v Evropě je tučňák galapágský (spheniscus mendiculus). Tento druh je endemický na Galapágách, které se nacházejí na západě Jižní Ameriky. I když jsou Galapágy technicky v Jižní Americe, jsou často považovány za součást Evropy kvůli jejich geografické poloze spojené s evropskými výzkumníky.

V Evropě se tak můžete setkat jak s tučňáky-stálými obyvateli, tak s druhy, které se někdy stahují na pevninu z přilehlých oblastí.