Přejít na hlavní obsah

Stanoviště tučňáků: tučňáci-kde žijí na pevninách?

  • Igor Dušek
  • Rady

Tučňák - úžasní tvorové, kteří jsou schopni přežít v těch nejnepříjemnějších podmínkách. Jejich obyvatel, Vodní svět Antarktidy, je nejchladnějším a větrným místem na Zemi. Tučňáci tráví svůj život na pevninách, které jsou obklopeny naolejovanou ledovou plenou. Navzdory extrémním podmínkám svého domova se tučňáci naučili přizpůsobit se a přežít v těchto podmínkách.

Největší populace tučňáků lze nalézt na Antarktidě nebo jižní polokouli. Zde najdou ideální prostředí pro rozmnožování. Voda není daleko, což jim umožňuje snadno plavat a rybařit. LED jim poskytuje rovný povrch pro chůzi a klidná hnízdiště. Výhodou je také absence predátorů.

Ne všichni tučňáci však preferují Antarktidu jako své stanoviště. Mohou také žít na březích a ostrovech Jižní Ameriky a Afriky. Například, galapágští tučňáci jsou v rychlém hledání partnera pro rozmnožování a hledání potravy v teplých vodách oceánu kolem Galapág. Zároveň, Afričtí tučňáci žijí na jižním pobřeží Afriky ve společnosti tisíců tučňáků, staví svá hnízda ve skalách a dojí ve vodách Velkého oceánu.

Stanoviště tučňáků: kde žijí tučňáci na pevninách?

Na některých ostrovech a pobřeží pevniny se tučňáci mohou krmit a množit hromadně v oblastech s teplými proudy, které poskytují bohaté množství potravy. Tyto ostrovy se stávají skutečnými koloniemi tučňáků s častým rozmnožováním a aktivním životem.

Kromě Antarktidy žijí tučňáci i na jiných kontinentech. Galapágy v Tichém oceánu také slouží jako domov pro několik druhů tučňáků. Raději žijí na severní polovině ostrovů, kde je počasí relativně mírnější a vody teplejší.

Na pevnině Jižní Ameriky se tučňáci vyskytují na jižním pobřeží Chile a Argentiny. Tučňáci Maura kolonizovali ostrovy Chiloé a Juan Fernando a mezi oblíbená stanoviště větrných tučňáků patří Punta Tombo v Argentině a ostrovy Malvíny.

Tučňáci tedy žijí na různých kontinentech kolem Antarktidy a dávají přednost životu na jejích pobřežích a blízkých ostrovech s teplými proudy, které jim poskytují dostatek potravy a pohodlnější podmínky pro rozmnožování a přežití.

Antarktida - domov tučňáků

Tučňáci z Antarktidy žijí v blízkosti pobřeží, kde je přístup k moři a potravě. Svá hnízda si staví na skalnatých plochách nebo na ledu, který zůstává v zimě pro predátory nedosažitelný.

Jedním z nejznámějších druhů tučňáků žijících v Antarktidě je tučňák císařský. Je největším ze všech druhů tučňáků a také odolává nejnižším teplotám a nejsilnějším větrům. Tučňáci císařští si vybírají oblasti pobřeží, kde je led a sníh, ve kterých mohou chránit svá mláďata a udržovat je v teple.

Kromě tučňáků císařských žijí v Antarktidě také tučňáci adelovští a tučňáci jižanští. Staví si také hnízda na skalách nebo na ledu a raději se drží blízko vody.

Antarktida představuje ideální podmínky pro život tučňáků. Chladné klima vylučuje mnoho predátorů a bohaté moře jim poskytuje dostatek potravy pro přežití. V tomto arktickém ráji tučňáci nacházejí své stanoviště a přizpůsobují se tvrdým podmínkám antarktické zimy.

Patagonie - přirozené prostředí tučňáků

Patagonie je rozsáhlá územní formace pokrývající část Chile a Argentiny. Nachází se zde mnoho přírodních rezervací a národních parků, které jsou ideálním místem pro tučňáky.

Jedním z takových parků je park Torres del Paine, který se nachází na území Chile. Zde se můžete setkat s malými tučňáky magellanovými, kteří sem přilétají na hnízdění a rozmnožování. Ptáci si vytvářejí hnízda na skalnatých březích poblíž moře a živí se rybami ze studených vod Tichého oceánu.

Také v Patagonii se můžete setkat s tučňáky královskými, kteří žijí na ostrovech relativně blízko země. Jedním z takových ostrovů je Martelo, který se nachází v pobřežní oblasti Argentiny. Tučňáci si zde staví hnízda na písečném pobřeží a žijí na velkých plochách, které představují ideální prostředí pro rozmnožování a přežití.

Patagonie se svými četnými ostrovy, písečnými plážemi a tichomořskými vodami je ideálním místem pro tučňáky. Zde mohou najít potravu, stavět hnízda a vychovávat své potomky. Návštěvníci Patagonie mají často možnost sledovat životy těchto zábavných ptáků a ocenit jejich jedinečnou krásu a chování v přirozeném prostředí.