Přejít na hlavní obsah

Stanoviště tučňáků: Arktida nebo Antarktida?

  • Lenka Fišerová
  • Recenze

Tučňák - jedny z nejúžasnějších stvoření na Zemi. Jejich neuvěřitelná schopnost nerušeně plavat v chladných vodách a potulovat se po oblastech pokrytých ledem je ohromující. Ale která část planety je domovem těchto nádherných ptáků: Arktida nebo Antarktida?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá. Tučňáci se vyskytují pouze na jižní polokouli na Antarktidě. Je to nejchladnější, větrná a řídce osídlená část naší planety, kde se teploty drží pod bodem mrazu téměř všech 365 dní v roce.

Jaké tajemství umožňuje tučňákům přežít v tak extrémních podmínkách? Za prvé, mají husté peří a silnou vrstvu tuku, která pomáhá udržovat teplo. Kromě toho mají speciální cévy, které řídí průtok krve v kůži, což brání zvířatům v přílišném ochlazení.

Tučňáci v Arktidě: specifika biotopů a druhů

Tučňáci jsou obecně spojováni s Antarktidou a chladnými arktickými vodami. Málokdo však ví, že existují i tučňáci žijící v Arktidě. Ačkoli je jejich počet relativně menší než tučňáci v Antarktidě, odborníci věří, že jejich počet by se mohl v budoucnu zvýšit.

Mezi tučňáky, kteří žijí v Arktidě, lze rozlišit dva druhy. Prvním druhem je tučňák Severní (typický tučňák). Vyznačuje se specifickou barvou - hlavně černou s bílým břichem. Tučňáci Severní žijí na severních ostrovech východní polokoule a severovýchodních oblastech Atlantského oceánu. Jsou výbornými plavci a jsou dokonale přizpůsobeni chladným vodám Arktidy.

Druhým druhem je drůbež. Ptáci mají větší velikost než tučňáci Severní a vyznačují se svým jedinečným zbarvením, které se skládá z černých, bílých a hnědých odstínů. Ptáci žijí v Murmanské oblasti, severozápadním Grónsku a severním Norsku. Preferují suché a otevřené pozemky, kde si staví hnízda.

Tučňáci v Arktidě se přizpůsobili drsným klimatickým podmínkám a studeným vodám. Pohybují se pomocí specifických lastur, které jim pomáhají plavat a rybařit. Zvláštností tučňáků arktických je také jejich schopnost snášet chlad. Mají silnou vrstvu tuku a péřové peří, které jim pomáhají udržovat teplo i v nejnižších teplotách.

Tučňáci v Arktidě hrají důležitou roli v ekosystému dané oblasti. Jsou potravinovou základnou pro mořské predátory, jako jsou tuleni a velryby. Kromě toho hrají roli bioindikátorů stavu životního prostředí. Jejich přítomnost nebo nepřítomnost v určité oblasti může hovořit o stavu ekologické situace a úrovni znečištění.

Tučňáci v Arktidě jsou tedy jedinečnými a důležitými představiteli místní fauny. Studium a ochrana jejich stanovišť je nezbytné pro zachování rozmanitosti živočišného světa a udržitelného rozvoje arktické oblasti.

Tučňáci v Antarktidě: vlastnosti přizpůsobení se podmínkám

Tučňáci v Antarktidě mají specifickou tělesnou strukturu, která jim pomáhá trávit více času ve vodě a ponořit se do velkých hloubek, aby našli potravu, jako jsou ryby a chobotnice. Mají vzpřímenou chůzi, schopnost plavat a potápět se vysokou rychlostí a úžasnou rychlost a flexibilitu ve vodě.

Ochrana před chladem je jedním z hlavních rysů tučňáků v Antarktidě. Jejich péřové peří vytváří dokonalou izolaci, udržuje tělesné teplo a chrání před chladným větrem. Kůže tučňáků navíc obsahuje speciální žlázy, které produkují olej, který slouží jako další vrstva ochrany proti vodě a chladu.

Tučňáci mají také pokročilé adaptace pro přežití v podmínkách malé výživy v Antarktidě. Jsou schopni se po dlouhou dobu obejít bez jídla a udržet energii ve svých zásobách obsahujících tuky. Díky této zvláštnosti mohou tučňáci žít několik měsíců bez jídla, zejména během rozmnožování, kdy zůstávají na svých hnízdech a chovají vejce.

Je zajímavé poznamenat, že tučňáci v Antarktidě mají také účinný oběhový a výměníkový systém, který jim umožňuje udržovat konstantní tělesnou teplotu v chladných vodních podmínkách.

Všechny tyto vlastnosti přizpůsobení tučňáků z nich dělají ideální obyvatele Antarktidy a umožňují jim přežít v extrémních podmínkách tohoto tvrdého klimatu.

Tučňáci a klimatické změny: jak se mění jejich stanoviště

Stabilita

Tučňáci jsou známí obyvatelé Antarktidy. Právě zde najdou nejvhodnější a nejpohodlnější stanoviště. Po staletí se tito krásní ptáci přizpůsobovali chladným klimatickým podmínkám a nevyhnutelné ledové pokrývce kolem nich. V Antarktidě tučňáci nacházejí hojnou potravu a skvělé podmínky pro rozmnožování.

Změna podnebí

Klmatická změna však začíná vážně ovlivňovat život tučňáků. Globální oteplování vede ke zvýšení teploty světových oceánů, což vede ke snížení ledu v Antarktidě. Snížení ledové pokrývky vede ke snížení dostupných míst pro chov tučňáků a také ke snížení dostupných zdrojů potravy.

Migrace

Tučňáci začínají uvažovat a hledat nová stanoviště. V důsledku toho migrují na sever do chladnějších a stabilnějších oblastí. Mnoho druhů tučňáků již začalo osidlovat Jižní ostrovy Arktidy a hledat příznivější podmínky.

Místo budoucího biotopu

Budoucnost tučňáků je spojena se stabilními podmínkami, kde budou moci pokračovat ve svém životě a rozmnožování. Změna klimatu bude pokračovat a tučňáci budou nuceni hledat nová místa k životu. Ale teprve čas ukáže, kam se tučňáci budou moci přizpůsobit a kde najdou svůj nový domov.